ZSSK spustí predaj bankoviek k 175. výročiu príchodu 1. parného vlaku

29.10.2023 Bratislava

Bratislava 29. októbra (TASR) - Pri príležitosti 175. výročia príchodu prvého parného vlaku na Slovensko pripravila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) limitovanú sériu eurobankoviek s dizajnom od slovenského výtvarníka Luku Braseho. Predaj nulových eurobankoviek spustia v pondelok (30. 10.), predávať sa budú vo všetkých zákazníckych centrách i vybraných pokladniciach ZSSK. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Na bankovke v nominálnej hodnote nula eur je vyobrazený pohľad na koľajisko pred Bratislavou. Výtvarník Luka Brase bankovku dotvoril unikátnymi prvkami, ktoré zakomponoval do výraznej číslice 175, informovala ZSSK. Predaj je obmedzený na dva až päť kusov eurobankoviek na jednu osobu podľa série.

"Sme veľmi radi, že 175. výročie železníc na Slovensku môžeme osláviť takouto netypickou formou. Sme priamou súčasťou zlúčenia ekologického cestovania spolu s kultúrnym zážitkom. Preto sme ani na chvíľu neváhali a Lukovi umožnili predviesť svoje diela okrem polepu spoločenského vozňa aj možnosťou dotvoriť túto unikátnu eurobankovku," povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Roman Koreň.

Brase pri príležitosti 175. výročia železníc na Slovensku vystavoval v septembri svoje umelecké diela v dvoch vlakoch na diaľkovej linke Bratislava - Košice, doplnil hovorca ZSSK.
 

Vyberte región